John Jansen Fotografie

Alles over homeopathie

Hoe verloopt een eerste consult?

 

Tijdens het eerste consult moeten alle klachten en kenmerken van de patiënt in kaart worden gebracht (klik hier voor de vragenlijst). Sommige mensen hebben dan het idee dat ze zeuren want “dat plekje heb ik echt niet zo’n last van”. Toch wil ik ook de voor de patiënt onbeduidende klachten weten want dit kan mij soms juist net op het spoor van het middel zetten. Hoe vreemder de klacht, hoe belangrijker hij is voor de homeopaat, want juist dat onderscheidt die persoon van de ander. Al met al duurt bij mij een eerste consult zo’n 2 uur, officieel eigenlijk anderhalf uur maar ik red het daar vaak niet in.

Na het gesprek maak ik een computeranalyse, ik voer alle gegevens / klachten / kenmerken in in een computerprogramma. Daar heb ik er 2 van, een z.g. Repertorium en een programma waarmee ik rechtstreeks door boeken heen kan zoeken. Zo kan ik kijken of een gek symptoom ergens beschreven staat bij een (vaak onbekend) middel. Dit programma bevat ruim 1.5 GB aan boeken (tekst dus!) Vroeger hadden wij alleen een repertorium in boekvorm. Achter elk symptoom staan de afkortingen van de middelen beschreven. Vooral de wat algemenere rubrieken bevatten zeer veel afkortingen. Dit moest allemaal met de hand worden verwerkt tot tabellen. Sinds de computer werkt dat zeer veel sneller.

Vaak geeft de computer niet het beste middel als eerste, uiteraard is dit voor een groot deel afhankelijk welke symptomen van de patiënt worden ingevoerd. De bekende middelen staan in heel veel rubrieken dus die komen vaak boven aan de lijst te staan. Het programma is zo gemaakt dat de kleinere, minder bekende middelen, worden “opgewaardeerd”, waardoor ze meer naar voren geplaatst worden. Ook kan het programma zo worden ingesteld dat alleen op mineralen of planten gezocht wordt, zelfs per plantenfamilie kan gezocht worden. Ook kan het voorkomen dat het middel dat je nodig hebt (nog) niet in het Repertorium staat. Soms heeft iemand een combinatie van symptomen die je direct herkent. Toch is het dan verstandig om te kijken of de computer nog meer middelen vindt die aan het beeld voldoen, in geval het middel toch niet aanslaat.