John Jansen Fotografie

Alles over homeopathie

Milieu 

Ongemerkt krijgen wij veel stoffen binnen die onze gezondheid kunnen schaden. Veel van die stoffen zijn xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen die in je lichaam oestrogenen nabootsen. Helaas staat het milieu er bol van. Denk aan bestrijdingsmiddelen, conserveermiddelen in cosmetica, douchegels en bodymilks (parabenen). Xeno-oestrogenen zijn verantwoordelijk voor toeneme van kans op borstkanker, onvruchtbaarheid en gewichtstoename. De Tuinen verkoopt veel parabeen vrije producten maar ook de gewone drogist als Kruidvat heeft wel wat in het assortiment. Er staat dan " Paraben free" op de verpakking.

Door het gebruik van plastic verpakkingen van ons voedsel en plastic drinkflessen krijgen we ook xeno-oestrogenen binnnen, de zg BPA ( Bisfenol A) en ftalaten. De ene kunststofsoort geeft meer van deze rommel af dan de andere en daar kun je dus op letten. Op de meeste verpakkingen staat een driehoekje met een nummer er in. De nummers 3,6 en 7 kun je beter niet gebruiken. PET, nummer 1, daar zijn de meningen over verdeeld maar hij is minder slecht dan polycarbonaat. De meeste frisdrankflessen zijn hiervan gemaakt. Een goede begrijpelijke website vind ik: Green Jump's Blog.

Ook kassabonnetjes en druk inkt van de krant geeft BPA af. Niet verkeerd om je handen te wassen na het boodschappen doen dus!

Kijk uit met waterflesjes, kraanwater is meestal gezonder. Meestal zijn ze gemaakt van polycarbonaat, net als die mooie watercoolers met die grote blauwe flessen erop. Dit is een code 7 kunststof  en geeft BPA af. Een goed alternatief is een roestvij stalen bidon of BPA vrije bidon. Nog beter: de Bobble fles. Deze is gemaakt van PET maar je drinkt door een koolstoffilter. Je moet hem wel vervangen na 2 maanden. En, wel goed je fles schoonhouden want het zijn aardige bacterie-kwekerijtjes.